Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, πραγματοποιήθηκε στη Χίο από 1-8 Ιουλίου 2018. 

Ήταν πραγματικά μια εμπειρία μοναδική, τόσο για μας που συμμετείχαμε ενεργά, όσο και για τους ακροατές - θεατές των ποικίλων και πρωτότυπων εκδηλώσεων. 

Αναμφισβήτητα ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα και μάλιστα για την περιφέρεια, καθώς όλα τα δρώμενα - ακούσματα δεν ήταν εύκολα ούτε εύπεπτα. Ήταν προς ανακάλυψιν και διερεύνησιν. Απαιτούσαν την ουσιαστική συμμετοχή του ακροατή, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν ανοιχτός στο διαφορετικό και ενίοτε "ξένον" άκουσμα. 

Αποδυτήριο χωρίς πόρτες και τοίχους είναι η σκηνή. Γυμνός ο καλλιτέχνης θα σταθεί πάνω της και μαζί του θα αποκαλυφθούν ολόγυμνες και οι σχέσεις με τους επί σκηνής συνεργάτες του, είτε το θέλει είτε όχι. Το αν θα αποπειραθεί να κρύψει τη γύμνια του ή θα παραδοθεί άδολα και ανεπιτήδευτα στα βλέμματα των θεατών, όπως ένα βρέφος στην αγκαλλιά της μάνας του, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά από τους ακροατές του.

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, αυλαία για το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής στη Χίο, με δύο διαλέξεις στο Ίδρυμα TSAKOS. 

- Οι πηγές του κειμένου στο ορατόριο του Γιάννη Χρήστου «Πύρινες γλώσσες», από τον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο.

- "Μορφολογία και ανάλυση επιλεγμένων βυζαντινών μελών", από τον Μιχάλη Στρουμπάκη.

Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής (1-8 Ιουλίου στη Χίο) πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 6-7-2018 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο μια πολύ ασυνήθιστη και πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία με γενικό τίτλο ''Εν φωναίς και οργάνοις''.

Ήταν μια βραδιά με σύγχρονα έργα Ελλήνων συνθετών βασισμένα στην παραδοσιακή μουσική. Η παράδοση είναι πάντα πηγή έμπνευσης και νέας δημιουργίας μέσα στην εξελικτική πορεία της ζωής και των κοινωνιών δεδομένου ότι σπάνια συναντάται σε κάτι εξ' ολοκλήρου ''παρθενογένεση''.

Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, που πραγματοποιείται από 1-8 Ιουλίου 2018 στη Χίο, χθες, Τετάρτη 4 Ιουλίου, περιλάμβανε μια ευρεία και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με θέμα: "Η παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης σύγχρονων συνθετών".

Η εκδήλωση έγινε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη «Κοραής».

Ομιλητές οι συνθέτες: Αλέξανδρος Καλογεράς, Γιώργος Χατζημιχελάκης και Γιώργος Αδάμης.

Συμμετείχε η Αγγελίνα Τκάτσεβα, τσίμπαλουμ (σαντούρι) και η Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι.

Σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, στο Γηροκομείο "Αγία Μαρίνα" στα Καρδάμυλα της Χίου, τραγουδώντας για τους γέροντες, με το φωνητικό σύνολο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Χίου.

Μία κοινωνική δράση του Φεστιβάλ, που συνεχίζεται ως την Κυριακή, 8 Ιουλίου.

Όπως διαβάζουμε στον πρώτο 45άρη δίσκο της χορωδίας που κυκλοφόρησε το 1959:

«Η Παιδική Χορωδία του Παρεκκλησίου των Βασιλικών Ανακτόρων ιδρύθη το 1950, σύμφωνα με επιθυμία της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως Παύλου. Την οργάνωσι και διεύθυνσί της ανέλαβε ο Μιχάλης Αδάμης. Είναι ένα μεικτό χορωδιακό σύνολο από παιδιά 8-14 ετών πλαισιούμενα από ανδρικές φωνές. Η χορωδία έχει ήδη στο ρεπερτόριό της τρεις Θ. Λειτουργίες, πολλά Απολυτίκια και τροπάρια Εορτών, Ακολουθίες από την Μ. Σαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και πλήθος άλλων εκκλησιαστικών συνθέσεων της Ορθοδόξου Λατρείας.»

Θα παρουσιαστούν έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών που έχουν επηρεαστεί από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, βυζαντινή και δημοτική.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στον συνθέτη Μιχάλη Αδάμη (1929-2013) και στη σχέση του με τη βυζαντινή μουσική.

Διαλέξεις και συζητήσεις θα βοηθήσουν το κοινό να τοποθετήσει τις αναζητήσεις των Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αι. στο διεθνές μουσικό γίγνεσθαι της εποχής μας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.