Ο Αλέξανδρος Τσιμέκας διδάσκει στο Δημοτικό ωδείο Λαμίας θεωρητικά από το ακαδημαϊκό έτος 1992-93. Επίσης δίδαξε παραδοσιακό κλαρίνο και πολυφωνικό Ηπειρώτικο τραγούδι στο μουσικό σχολείο Λαμίας από το έτος 2003-2004 και για μια δεκαετία περίπου. Είναι κάτοχος πτυχίων Αντίστιξης, Φυγής και Σύνθεσης με δασκάλους τους Ιωάννη Αυγερινό στα δύο πρώτα και τον Δημήτρη Συκιά στη Σύνθεση. Τα έτη 2002-2003και 2003-2004 παρακολούθησε το Μουσικό Εργαστήριο του Αλέξανδρου Καλογερά πάνω στη Μορφολογία και την Μουσική του 20ου αιώνα στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες. Από το 1991 έως το 1995 παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού με την Δόμνα Σαμίου στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων. Στον ίδιο χώρο και για το ίδιο διάστημα μετείχε των μαθημάτων του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού με δάσκαλο τον Βαγγέλη Κώτσου του οποίου είναι συνεργάτης μέχρι και σήμερα.

Από το 1994 είναι μέλος της ομάδας Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού ΄΄Το Πολυφωνικό της Ηπείρου΄΄ με υπεύθυνο τον κ. Κώτσου. Στην συγκεκριμένη ομάδα έχει τον ρόλο του ρίχτη, του κλώστη ή γυριστή και του ισοκράτη. Με το σχήμα αυτό έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό όπως Αμερική, Κύπρο, Γεωργία κ.α. Το 1996 και για 5 έτη συνεργάστηκε ως παραδοσιακός μουσικός με την Εστία Θεάτρου Ερινεώς θεατρική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη Τράντα, η οποία ερμηνεύει έργα Αρχαίων Τραγικών στο πρωτότυπο καθώς και έργα του νεότερου θεατρικού ρεπερτορίου. Με την συγκεκριμένη ομάδα συμμετείχε σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα επτά τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει με φίλους μουσικούς την παραδοσιακή κομπανία «Οι Διαβατάρηδες» με την οποία ερμηνεύουν παραδοσιακά κομμάτια από την Ήπειρο, Θεσσαλία, Ρούμελη, Μακεδονία, Πελοπόννησο, και η οποία σκοπό έχει να παρουσιάσει με όσο πιο αυθεντικό τρόπο την παραδοσιακή μας μουσική. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και συγκεκριμένα για τις παραστάσεις «Οι Έλληνες» σε σκηνοθεσία του Θανάση Μιχαηλίδη, η οποία ανέβηκε το 2017 από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων , «Θέατρο Γένους Θηλυκού» παράσταση στηριγμένη σε μονολόγους γυναικείους από το αρχαίο ελληνικό θέατρο μέχρι σήμερα, σε σκηνοθεσία του ιδίου σκηνοθέτη, καθώς και στην παράσταση «Ψέμα στο ψέμα» που ανέβασε η θεατρικη ομάδα «Αριστοφάνης» στη Λαμία το 2016.