Μουσική, χορός, λόγος, η κάθε τέχνη μόνη της, αλλά κυρίως σε σχέση κοινωνίας, είναι οι τομείς που καλλιεργεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτισμού ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Ιδρύθηκε το 2017 από τη φιλόλογο και μουσικό Ελευθερία Λυκοπάντη, ιδρύτρια και πρώτη μαέστρο της Χορωδίας Χίου (1982-2017).

Προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας, που να μπορεί να αξιοποιεί τις δυνάμεις της Χίου και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα σε συνεργασία με καλλιτέχνες και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι στόχοι της:

 1. Η παρουσίαση έργων του λόγιου και παραδοσιακού ελληνικού πολιτισμού στη μουσική, το χορό και το λόγο, με σκοπό όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να συμβάλει στην ενημέρωση και στη γενικότερη παιδεία του κοινού του τόπου μας
 2. Η ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες δημιουργούς, τα οποία πρωτοπαρουσιάζονται στη Χίο
 3. Η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν τη συνεργασία καλλιτεχνών από τη Χίο με καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος έχουμε μουσικούς από Χίο, Αθήνα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Κρήτη, Πειραιά, Μυτιλήνη, Βοστώνη και Νέα Υόρκη.
 4. Η εξοικείωση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το πρόσφατο και παλαιότερο έργο Ελλήνων δημιουργών στη μουσική, το χορό και το λόγο.
 5. Η συμμετοχή στην εκπαίδευση των νέων μουσικών του Μουσικού σχολείου και των Ωδείων της Χίου στον τομέα της λόγιας και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής δημιουργίας
 6. Και βέβαια δεν ξεχνάμε την Τρίτη Ηλικία. Μέσω της συνεργασίας με την Εθελοντική Ομάδα ΘΑΛίΑ η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα γηροκομεία της Χίου

Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, με την αδιάλειπτη λειτουργία της σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, φιλοδοξεί να καλύψει ένα μέρος από το κενό σε ευκαιρίες και ερεθίσματα, τα οποία στερείται η Χίος ως επαρχία.

Παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε οι νέοι που ασχολούνται με τον Πολιτισμό να παραμένουν στον τόπο μας και να εργάζονται για την ανάπτυξή του.

Η δράση της:

Για την επίτευξη των στόχων της η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σε συνεργασία με καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό προγραμματίζει και πραγματοποιεί πληθώρα δράσεων, όπου το κοινό συμμετέχει ελεύθερα όχι μόνο ως ακροατής, αλλά και ως συλλειτουργός.

Συναυλίες και διαλέξεις σε διάφορους χώρους στην πόλη και στα χωριά της Χίου, masterclasses, εργαστήρια, συνεργασίες με σχολεία, επισκέψεις σε γηροκομεία, ημερίδες, αναθέσεις έργων, μαζί με το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ιουλίου αποτελούν τις σημερινές δραστηριότητες, οι οποίες θα διευρυνθούν στο μέλλον με τη διατήρηση αρχείου και βιβλιοθήκης μουσικών έργων, με εκδόσεις και με τη δημιουργία βάσης επικοινωνίας μουσικών της Χίου με συναδέλφους τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Ελευθερία Λυκοπάντη, μουσικός και φιλόλογος, η οποία μεταξύ άλλων έχει στο ενεργητικό της την ίδρυση της Χορωδίας Χίου το 1982 και τη διεύθυνσή της ως το 2017.

Καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι ο Δρ. Αλέξανδρος Καλογεράς, συνθέτης, καθηγητής σύνθεσης στο Berklee College of Music της Βοστώνης.

Τη γνωμοδοτική επιτροπή αποτελούν:

 • Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μουσικολόγος-ουτίστας, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του συγκροτήματος «Εν χορδαίς»
 • Γεώργιος Χριστοδούλου, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Χρήστος Λιονής, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Κρήτης, επιστημονικός σύμβουλος Εθελοντικής ομάδας ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία
 • Βασίλης Ζαννής, βιοχημικός, καθηγητής Ιατρικών Σχολών Βοστώνης και Κρήτης
 • Mιχάλης Στρουμπάκης, μον. επίκουρος καθηγητής Ιστορικής και Βυζαντινής Μουσικολογίας της ΠΑΕΑΚ
 • Βασιλική Νευροκοπλή και Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, συγγραφείς παιδικής Λογοτεχνίας
 • Τόνια Μανιατέα, δημοσιογράφος και συγγραφέας
 • Cristine Walsh, χορογράφος – χορεύτρια
 • Κάιτη Αυγουστάκη, γραφίστρια