Ο Φώτιος Πέζος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1983 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 7 ετών με τον Δημήτρη Βράσκο στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και έλαβε πτυχίο βιολιού με τον Κώστα Λαζαρίδη τον Ιούνιο του 2004. Το 2007 έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».Το ίδιο έτος πήρε πτυχίο βιόλας με καθηγητή τον Ηλία Σδούκο στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Επίσης, έχει πτυχίο Αρμονίας (Αττικό Ωδείο-Ιούνιος 2003,τάξη Ιωάννη Χριστόφιλου, Άριστα παμψηφεί) και πτυχίο Αντίστιξης (Δημοτικό Ωδείο Πειραιά-Ιούνιος 2006,τάξη Νίκου Ξανθούλη ,Άριστα παμψηφεί).Το 2009 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής ερμηνείας (στη βιόλα) από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κατά τα σχολικά χρόνια τρεις φορές έλαβε το πρώτο βραβείο στο βιολί στους περιφερειακούς αγώνες μουσικής του ΥΠΕΠΘ και μία φορά έλαβε τιμητικό έπαινο (4ηθέση) στους τελικούς πανελλήνιους αγώνες. Επιπλέον, συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας από την ίδρυσή της στα Β΄ βιολιά. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου και συμφωνικής μουσικής που έλαβαν χώρα σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Ελβετία. Από το 2005 ως το 2010 υπήρξε μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. Τον Ιούλιο του 2016 συμμετείχε με σολιστική εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στην παραγωγή «Γεώργιος Σουρής ΤΩΡΑ» του Λευτέρη Βενιάδη που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από το 2003 ως το 2010 δίδαξε βιολί ως ωρομίσθιος και αναπληρωτής στα Μουσικά Σχολεία Καλαμάτας, Βαρθολομιού και Σπάρτης και από το 2010 ως σήμερα είναι μόνιμος καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Χίου. Από το 2008 ως το 2010 δίδαξε βιολί και θεωρητικά στα εξής ωδεία: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, Σύγχρονο Μεσσηνιακό Ωδείο, Λακωνικό Ωδείο, Ωδείο Μαρσύας Χαλκίδας. Από το 2010 έως σήμερα διδάσκει βιολί και θεωρητικά στο Ωδείο Αιγέας Χίου και στο Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Χίου.
Μουσικολογικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ» της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων βιολιού και βιόλας με τους Grigori Zhislin, Michael Zaretsky και Ervin Schiffer στην Γερμανία και στην Ουγγαρία. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.