Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε επί 31 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος.
Σε ηλικία 17 ετών πήρε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών το πτυχίο του πιάνου με καθηγήτριες την Κρινιώ Καλομοίρη αρχικά και αργότερα με την Ιόλη Μπουκουβάλα. Από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με άριστα παμψηφεί πήρε επίσης το δίπλωμα πιάνου με καθηγήτρια την Μυρτώ Μαυρίκου και το πτυχίο Ωδικής με καθηγήτρια τη Στέλλα Μακρυγιάννη.
Στο Ωδείο Αθηνών παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά με καθηγητή τον Μενέλαο Παλλάντιο και μονωδία με τη Μιρέιγ Φλερύ. Στα χρόνια των φοιτητικών της σπουδών εργάστηκε ως βοηθός του μαέστρου Κώστα Χαραλαμπίδη στη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1982 με τη συνεργασία του γιατρού Τζώνη Μελέκου ίδρυσε τη Χορωδία Χίου, της οποίας τη διεύθυνση παρέδωσε το 2017 στην άξια διάδοχο και μαθήτριά της μαέστρο Αγγέλα Τσιμπιρλού.
Ως καθηγήτρια πιάνου συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με το Associated Board of Royal Schools of Music του Λονδίνου και πολλές της μαθήτριες σήμερα είναι και εκείνες μουσικοί.
Δίδαξε στοιχεία ευρωπαϊκής μουσικής και οργανογνωσίας, ακουστική αγωγή, στοιχεία αρχαίας ελληνικής μουσικής και δημοτικό τραγούδι στο πρόγραμμα «Επαγγελματική κατάρτιση στα μουσικά παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας» του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου. Έχει επίσης διδάξει θεωρία, φλογέρα και τραγούδι στο πρόγραμμα «Επαγγελματική κατάρτιση στελεχών χορωδίας», που οργάνωσε η Χορωδία Χίου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Υπήρξε μαθήτρια του μαέστρου Αντώνη Κοντογεωργίου στη διεύθυνση χορωδίας και χορωδιακής πράξης και έχει παρακολουθήσει αντίστοιχα σεμινάρια στην Αυστρία και στη Γερμανία με δασκάλους τους μαέστρους Oskar Egle, Manfred Mauser, Hansruedi Kaempfen και Werner Pfaff. Παρακολούθησε επίσης το σεμινάριο Musikfabrik Edelhof/Zwettl με μαέστρο τον Gottfried Zawilowski, στο τραγούδι την Adelheid Honrich και στην αναπνοή και τεχνική χαλάρωσης τους Johann Leutgeb και Sibyll Urbancik.
Εκπόνησε και οργάνωσε το καλλιτεχνικό μέρος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χορωδιών. Οργάνωσε επίσης το σεμινάριο «Το χορωδιακό τραγούδι στην πράξη» για μαέστρους και μουσικούς διάρκειας μιας εβδομάδας, στο οποίο δίδαξαν ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο Oskar Egle και ο Manfred Mauser. To σεμινάριο έκλεισε με συναυλία εφαρμογής.
Ίδρυσε και διηύθυνε επί πενταετία την Παιδική Χορωδία Χίου , την οποία παρέδωσε στον Μιχάλη Πιλαβά. Ίδρυσε τη Χορωδία Οινουσσών της οποίας είχε τη διεύθυνση για 13 χρόνια. Δίδαξε ως εθελόντρια στην «Κιβωτό του κόσμου» και οργάνωνε χορωδίες σε όσα σχολεία υπηρετούσε.
Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ομήρειου επί δημαρχίας Γιάννη Μπουμπάρη ως εκπρόσωπος των πολιτιστικών σωματείων και για λίγο επί δημαρχίας του νυν δημάρχου ως εκπρόσωπος των πολιτών.
Ίδρυσε την εθελοντική ομάδα ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία, της οποίας τα μέλη, εκτός από τις τακτικές επισκέψεις στο Γηροκομείο της Χίου, έχουν αναπτύξει πλούσια κοινωνική και καλλιτεχνική δράση, με διοργάνωση ημερίδων, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις.
Ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, για να μπορέσει να υλοποιήσει μακροχρόνιο όνειρό της, ένα Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής. Ως πρόεδρος της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ προχώρησε στην οργάνωσή του και στις 25 – 29 Ιουνίου 2017 το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής έγινε πραγματικότητα. Η ίδια ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση, ενώ καλλιτεχνικός σύμβουλος ανέλαβε ο συνθέτης Δρ. Αλέξανδρος Καλογεράς .
Φέτος την 1η εβδομάδα του Ιουλίου έλαβε χώρα το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ (1982 – 2017)

Η Χορωδία Χίου ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του φιλότεχνου γιατρού Τζώνη Μελέκου και της Ελευθερίας Λυκοπάντη.
Σε μια αδιάλειπτη πορεία 35 χρόνων πρόβαλε το τετράφωνο χορωδιακό τραγούδι στοχεύντας πάντα προς δύο κατευθύνσεις, την εκπαίδευση των μελών της και την καλλιέργεια του κοινού.
Γι` αυτό συνεργάστηκε με πολλούς μαέστρους, όπως τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τον Σωτήρη Αλεβίζο, τον Βαλεντίνο Πατρικίδη, τον Σπύρο Κλάψη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Δημήτρη Καρβούνη, με τους οποίους μελετούσε ρεπερτόριο διαφόρων ειδών και εποχών, που παρουσίαζε σε συναυλίες
Για τον ίδιο σκοπό καθιέρωσε τον θεσμό των πολιτιστικών ανταλλαγών και φιλοξένησε 19 χορωδίες από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό(Χορωδία της ΕΡΤ, Πανεπιστημίου Πατρών, Ναυπλίου, «Κοραής» Θεσσαλονίκης, «Τραγουδιστές», «Interlude Saint Marcellin», Εμπορικής Τράπεζας, Κολλεγίου «Ανατόλια», Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, Vocale Neuburg, Παιδική Χορωδία Δήμου Ρόδου, Πολυγύρου Χαλκιδικής, Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης κ.ά)
Έχει πάρει μέρος στα φεστιβάλ Κηφισιάς, Κεφαλονιάς, Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Τρίπολης, Δελφών, Τυχερού Έβρου, Καρδίτσας, Ερμούπολης.
Έχει τραγουδήσει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Πειραιά, στην Πάτμο, στη Μυτιλήνη, στο Ναύπλιο, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και εκτός Ελλάδας στο Saint Marcellin Γαλλίας, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στην Οδησσό, στη Λάρνακα Κύπρου, στο Voralberg Αυστρίας, στη Σμύρνη
Έχει προσκαλέσει για συναυλίες, στις περισσότερες από τις οποίες συμμετείχε και η ίδια, επίλεκτους κλασικούς καλλιτέχνες (Ντόρα Μπακοπούλου, Μυρτώ Μαυρίκου, Δημήτρη Σγούρο, Λεωνίδα Καβάκο και Peter Nagy,Νότη Μαυρουδή, Μαργαρίτα Πικιώνη, Πέτρο Μεταλληνό, Μαρία Θωμά, Μίσα Ικέουτσι, Αντώνη Κοντογεωργίου), αλλά και εκπροσώπους άλλων ειδών ελληνικής μουσικής, παραδοσιακής ,βυζαντινής ,έντεχνης λαϊκής ( Χρήστο Τσιαμούλη, Δημήτρη Νεραντζή, συγκρότημα «Ραστ», Χρήστο Σίκκη, Νένα Βενετσάνου, Λίλιαν Τσατσαρώνη, Δώρο Δημοσθένους και Νεοκλή Νεοφυτίδη).
Διοργάνωσε μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις που λάμπρυναν με την παρουσία τους ομιλητές όπως ο μουσικολόγος Γιάννης Παπαϊωάννου, ο θεολόγος και εκδότης Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο νεοελληνιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σπανός
Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Στέφανο Βασιλειάδη, Μίμη Πλέσσα, Δημήτρη Λάγιο, Παντελή Θαλασσινό, Μάριο Τόκα, Χρήστο Τσιαμούλη, Νίκο Οικονομιδη, Γιώργο Παυλάκο.
Υπήρξε συνδιοργανώτρια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χορωδιών για μαέστρους και στελέχη χορωδιών,
Οργάνωσε σεμινάρια με εισηγητές τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τη Μαρία Θωμά, τη Μάρω Νικάκη, τον Στέφανο Βασιλειάδη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Δημήτρη Καρβούνη, τον κρουστό Αλέκο Χρηστίδη, τον Oskar Egle και τον Manfred Mauser.
Επιμελήθηκε την επανέκδοση των Δημοτικών μελωδιών της Χίου του Humbert Pernot και ανέθεσε στον συνθέτη Μιχάλη Αδάμη να επεξεργαστεί για χορωδία 12 από αυτές. Τις παρουσίασε σε Πρώτη Εκτέλεση μαζί με τους «Τραγουδιστές» υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου.
Έχει συνεργαστεί με ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Γιώργος Γαλάντης, ο Χάρης Μπόσινας, ο Κωνσταντίνος Ερμής Μάριος,η Εύα Κοταμανίδου, η Όλια Λαζαρίδου, η Όλγα Τουρνάκη και ο Λάμπρος Παπαδημητράκης, με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο θεολόγος και ποιητής Ματθαίος Μουντές, ο Αγιορείτης μοναχός π. Μωυσής, με πολλούς Χιώτες μουσικούς, τραγουδιστές, ψάλτες, αλλά και εικαστικούς, λογοτέχνες, με πολιτιστικούς συλλόγους και θεατρικά σχήματα.
Τη Χορωδία Χίου διηύθυνε επί 35ετία (1982 – 2017) η Ελευθερία Λυκοπάντη. Τελευταίες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις μνημειώδεις συναυλίες «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη»(Φεβρουάριος και Ιούνιος 2017)