ΘΑΛίΑ

Η ΘΑΛίΑ επιτελεί ένα πλούσιο έργο με ιδιαίτερο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία.

Κορυφαία πολιτιστική δράση αποτελεί η αδιάλειπτη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, όπου αναλαμβάνει δράσεις και σχεδιάζει εκδηλώσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Η ΘΑΛίΑ, έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά για τις ανάγκες της υποστηρίζεται από τις συνδρομές των μελών της, από ιδιωτικές δωρεές και από τη ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Η ΘΑΛίΑ είναι μια εθελοντική ομάδα για την Τρίτη Ηλικία, που δρα υπό την ομπρέλα του πολιτιστικού και ανθρωπιστικού οργανισμού ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Χίο και μέλη της είναι άτομα ηλικίας 65-95 ετών, που μοιράζονται κοινό όραμα και ιδέες.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πραγματοποιεί συχνές συναντήσεις, οργανώνει διαλέξεις, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, ποιητικές βραδιές, πολιτιστικές-εκπαιδευτικές εξορμήσεις, αλλά και δράσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων με ανάγκες.

Στα 8 χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει πλούσιο έργο με πολυποίκιλες και ευφάνταστες εκδηλώσεις. Υπερασπίζεται τη θέση ότι οι σχέσεις μεταξύ των γενεών είναι αμοιβαία προσοδοφόρες. Γι’ αυτό συνεργάζεται με σχολεία και αναζητά συνδημιουργούς μεταξύ των νέων.

Μέσα από συμμετοχικές δράσεις στοχεύει στη δυναμική αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης, της μοναξιάς, της κατάθλιψης των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και την πολιτεία για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.

Τα προγράμματα της ΘΑΛίΑΣ στοχεύουν στη:

  • Δημιουργικότητα
  • Εκπαίδευση
  • Ψυχαγωγία
  • Ενημέρωση
  • Kοινωνικοποίηση
  • Κοινωνική προσφορά
  • Επικοινωνία

ΘΑΛίΑ, από το ρήμα θάλλω, σημαίνει άνθηση, ακμή, καλή διάθεση, ευθυμία, υγεία, αφθονία, ό,τι ευχόμαστε όλοι για τον εαυτό μας ως το τέλος.

Όταν  πήγαμε στην Αίγυπτο και κυκλοφορούσαμε στους δρόμους του Καΐρου θαύμαζα το πόσοι νέοι και νέες, και όλοι τους όμορφοι-Άραβες βλέπεις- κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Τι τυχερή χώρα, σκεπτόμουν. Μα δεν υπάρχουν ηλικιωμένοι; Που βρίσκονται; Τι κάνουν;

Πήγαιναν δυο χρόνια από τότε που έφυγε ο πατέρας μου και όλο και μεγάλωνε η έγνοια μου για το τι θα απογίνει η μητέρα μου έτσι που ήταν δεμένοι και αχώριστοι. Καλή η κοπέλα που είχαμε, καλό που μπορούσε να μένει στο σπίτι της, καλό που δεν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κατάθλιψη όμως παραμόνευε. Να της δημιουργείς κάποια, έστω μικρά, ενδιαφέροντα, να αλλάζει παραστάσεις, να μη μένει το μυαλό νωθρό, να τη βγάζεις πιο συχνά  έξω, έλεγα στον εαυτό μου. Ναι, αλλά δεν είναι άσχημο στις εξόδους αυτές να ευχαριστιέμαι κι εγώ, να έχω και κάποιον άλλο να πω δυο κουβέντες παραπάνω. Έπαιρνα λοιπόν φίλες που είχαν κι εκείνες ηλικιωμένες μανούλες και βγαίναμε όλοι μαζί. Δεν το οργανώνουμε πιο καλά, σκεπτόμουν, ώστε να μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι ακόμα πιο πολλοί;,/p>

Έτσι πήρε σάρκα και οστά η ΘΑΛίΑ. Οι ηλικιωμένοι είναι ο εαυτός μας στο μέλλον.  Θέλαμε να είμασταν εκείνοι που θα αντιστεκόμασταν  στην αδιαφορία της κοινωνίας απέναντι σ` αυτούς που πια δεν ανήκαν στην τάξη των θεών, στους νέους, στη σκληρή της  περιφρόνησή σ` αυτούς που «ακόμα ζουν!». Θέλαμε να προσφέρουμε  κάτι παραπάνω από το Κ.Α.Π.Η. Θέλαμε οι ηλικιωμένοι να ενταχτούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο, να αναμειχθούν με τον κόσμο, να αναμειχθούν οι ηλικίες, οι εμπειρίες, οι ανάγκες, όλοι να δώσουν και όλοι να πάρουν. Ξέραμε από επιστημονικές έρευνες ότι η σύγχρονη δημογραφική πραγματικότητα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για νέα εκτίμηση των οικονομικών και πολιτικοκοινωνικών συνθηκών. Να αξιοποιούνται όλες οι ηλικίες, αυτό είναι το συμφέρον για την κοινωνία.

Η πρώτη συνάντηση έγινε Τρίτη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, στο μπαλκόνι της καφετέριας του Ομήρειου, στις 11.30 το πρωί.

Στις πρώτες συναντήσεις έρχονταν οι δικοί και κάποιοι φίλοι. Λίγα πράγματα. Ποιος να αφήνει τώρα  τις δουλειές του να κουβαλάει τη γιαγιά ή τον παππού στο Ομήρειο.

Πηγαίναμε για να τα εγκαταλείψουμε. Όμως έγινε η ανατροπή. Κάποιοι άκουσαν για μας. Άρχισαν να έρχονται στις συναντήσεις μας γυναίκες νεότερες, που είχαν μείνει μόνες.  Μαζευόμασταν κάθε Τρίτη και πίνοντας τον καφέ μας συζητούσαμε, αναλύαμε, μελετούσαμε, παρουσιάζαμε, κατασκευάζαμε, οργανώναμε εκδηλώσεις για θέματα της Τρίτης Ηλικίας, τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητές της. Πληθαίναμε. Άρχισαν να έρχονται και άντρες. Το πρώτο και πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, η καλύτερη φίλη της ΘΑΛίΑΣ είναι η επικοινωνία, η κοινωνία των προσώπων.

Επειδή όμως μας έμενε λίγη ακόμα αξόδευτη αγάπη που ζητούσε κάπου να πάει, φτιάξαμε μικρές ομάδες και αρχίσαμε να πηγαίνουμε στο Γηροκομείο. Το προσωπικό εκεί είναι άξιο, υπεράξιο μάλιστα, αλλά οι ανάγκες τους ξεπερνούν. Χρειάζονται πολλά χέρια. Όσο τα χέρια μένουν λίγα τόσο δοκιμάζεται στην πράξη η αγάπη στο συνάνθρωπο, στον αδύναμο, στον ανήμπορο, στο μόνο, στο δικό, στο γνωστό, στο γείτονα, ακόμα και στον ξένο.

Γέρος και μόνος, γιατί κάνουμε τις επιλογές μας με βάση τι μας βολεύει και τι μας ευχαριστεί.

Γιατί η αγάπη έχει πάντα δυσκολία, έχει ευθύνη.

Η αγάπη είναι τέχνη που  μαθαίνεται, άθλημα και μάλιστα διαρκές.

Αυτή θέλουμε να είναι η υποθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Ελευθερία Λυκοπάντη

Στόχοι
Συστήσαμε την Εθελοντική Ομάδα ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία, επειδή θέλουμε να προβάλουμε την εικόνα της ενεργού γήρανσης και να την αντιδιαστείλουμε με το παθολογικό γήρας, ώστε να αλλάξουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις απέναντι στα μεγαλύτερα άτομα.

Η Ελλάδα είναι γνωστό πως είναι η χώρα με τον πιο γρήγορο ρυθμό γήρανσης στην Ευρώπη. Πολλές φορές οι πολιτικές συζητήσεις επικεντρώνονται στις αρνητικές πλευρές της: αύξηση συνταξιοδοτικών δαπανών, αύξηση δαπανών υγείας, σμίκρυνση εργασιακού δυναμικού. Επιστημονικές έρευνες όμως δείχνουν ότι η δημογραφική πραγματικότητα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ΕΥΚΑΙΡΙΑ για νέα εκτίμηση και προσαρμογή των οικονομικών και πολιτικοκοινωνικών μέτρων μέσα στην κοινωνία.
Οι ηλικιωμένοι είναι ο εαυτός μας στο μέλλονΘέλουμε ολόψυχα τη φροντίδα, την ασφάλεια, την προστασία, την τόνωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής μας, την ανεξαρτησία, την αυτάρκεια, την προσφορά μέσα από τη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για θέματα που απασχολούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ως ομάδα πίεσης να πείσουμε την κυβέρνηση να εισαγάγει και να εφαρμόσει πολιτικές που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Δράσεις
κάθε εβδομάδας συναντιόμαστε, πίνουμε καφέ, γνωριζόμαστε καλύτερα, συζητάμε τα προβλήματα που απασχολούν τα άτομα τρίτης ηλικίας και φέρνουμε κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών, ενώ εθελοντές της ΘΑΛίΑΣ επισκέπτονται το γηροκομείο κάθε βδομάδα και βοηθούν το προσωπικό όπου υπάρχει ανάγκη.

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι τέλος η διαρκής μας μέριμνα.Η εθελοντική ομάδα για την τρίτη ηλικία, ΘΑΛίΑ, οργάνωσε την πρώτη ημερίδα με 9 εισηγητές με θέμα τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις επιθυμίες και τις δυνατότητες της Τρίτης Ηλικίας.

προγραμματα με στοχο τη

Δημιουργικότητα

Μέλη της ΘΑΛίΑΣ συγγράφουν νέα κείμενα και συνεργάζονται με εικαστικούς και μουσικούς.Με την καθοδήγηση επαγγελματία σκηνοθέτη, κάνουν την παραγωγή νέων θεατρικών έργων ή δρώμενων βασισμένων σε επίκαιρα και ζωτικά θέματα. Οι παραστάσεις, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, κατέχουν τη δική τους περίοπτη θέση και προσελκύουν μεγάλο ακροατήριο.
Ακολουθούν ενδεικτικές δράσεις:

προγραμματα με στοχο την

Εκπαίδευση

προγραμματα με στοχο την

Ψυχαγωγία

Θαυμάσιες χειροποίητες δημιουργίες, καθώς επιστρατεύουμε τις δεξιότητές σας, κοσμήματα...

προγραμματα με στοχο την

Κοινωνικοποίηση

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.