Εννιά νύχτες πλάγιαζε ο βασιλιάς των θεών και των ανθρώπων Δίας, με την κόρη του Ουρανού και της Γης, Μνημοσύνη. H Μνημοσύνη γέννησε εννιάδυμα, τις εννέα Μούσες. Ζούσαν στον Όλυμπο κοντά στον πατέρα τους τον Δία τραγουδώντας και χορεύοντας . Διασκέδαζαν τους Ολύμπιους στα συμπόσια τραγουδώντας τους με τις ακούραστες φωνές τους θείες μελωδίες και ύμνους, παίζοντας την λύρα. Το θέμα των τραγουδιών τους ήταν πάντα η αρχοντική καταγωγή των θεών, τους οποίους εγκωμιάζουν. Κυρίως όμως υμνούν τον Δια και το μεγαλείο του. Το πόσο στενά δεμένες ήταν μαζί του φαίνεται από το ότι τις αποκαλούσαν «Ολυμπιάδες». Οι Μούσες έχουν αρχηγό τους το θεό της μαντικής Απόλλωνα.
Οι Μούσες, μορφές φωτεινές και μειλίχιες, φέρνουν στη ζωή των ανθρώπων την παρηγοριά της τέχνης και της ηθικής, καθώς εκπροσωπούν, την ομορφιά της τέχνης.
Η Καλλιόπη του ηρωικού έπους
Η Κλειώ της ιστορίας
Η Ευτέρπη της αυλητικής τέχνης
Η Τερψιχόρη της λυρικής ποίησης
Η Ερατώ της ερωτικής ποίησης
Η Μελπομένη της τραγωδίας
Η Θάλεια της κωμωδίας
Η Πολύμνια της μιμικής (παντομίμας)
Η Ουρανία της αστρονομίας
Ένα γλυκά «αρωματισμένο» νησί με πλούσια ιστορία
Το νησί κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές και πλήρωσε μεγάλο τίμημα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών, όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, η Χίος διεκδικεί επίσης τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.
Η πόλη της Χίου, χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, μαρτυρά το αριστοκρατικό και ναυτικό παρελθόν του νησιού, ενώ τα 250 διασωθέντα αρχοντικά στον Κάμπο αποτελούν τεκμήριο της ένδοξης ιστορίας του.
Η πολη της Χιου
Περιηγηθείτε στην πλούσια με τοπικα προιοντα αγορά της πόλης, την περιβόητη Απλωταριά
Πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου
Κάντε μια στάση στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο,
Επισκεφτείτε το Κάστρο της Χίου που δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης και μετρά έντεκα αιώνες ζωής. Στο εσωτερικό του θα δείτε τον τάφο του τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί, ο οποίος το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου, και για αυτό τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
Επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο (Μετζητιέ Τζαμί), όπου εκτίθεται το ακριβές αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», αλλά και τη Δημοτική Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» όπου θα βρείτε 1.300 ιστορικούς τόμους.
Θαυμάστε τα γνήσια αντίγραφα των ιστιοφόρων και των ατμοκίνητων πλοίων στο Ναυτικό Μουσείο και ταξιδέψτε στη λαμπρή ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού.
Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια του Καλοπλύτη και φωτογραφίστε τα περίτεχνα αρχοντικά των καραβοκύρηδων.
Συνεχίστε προς τα Ταμπάκικα όπου στέκονται επιβλητικά οι μύλοι των παλιών βυρσοδεψείων και επισκεφτείτε το Παλατάκι Ιουστινιάνι.
Tο μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Χίου!
Ανακαλύψτε τα Μεστά, το πανέμορφο αυτό μεσαιωνικό μαστιχοχώρι της νότιας Χιου! Μόλις διαβείτε την «Πόρτα του Καπετάνιου», την κεντρική πύλη του χωριού, θα νιώσετε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα να σας κατακλύζει… Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με τις λεγόμενες «βότες» που δημιουργούν καμάρες πάνω από τα στενοσόκακα. Λέγεται ότι χάρη στην αρχιτεκτονική αυτή μπορεί κάποιος να γυρίσει ολόκληρο το χωριό περπατώντας στις στέγες, χωρίς να πατήσει καθόλου στο έδαφος! Αυτό βοηθούσε κάποτε τους κατοίκους να συγκεντρώνονται γρήγορα στον κεντρικό πύργο των Μεστών, το τελευταίο καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου. Στη θέση του σήμερα βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία της Χίου, ο Νέος Ταξιάρχης. Ολόκληρο το χωριό θυμίζει λαβύρινθο. Χαθείτε στα στενά καλντερίμια με τις πετρόκτιστες οχυρώσεις, τις καμάρες και τα τόξα που σαν γέφυρες ενώνουν τα αντικριστά σπίτια…Προχωρώντας στο λαβύρινθο των σκεπαστών στενών θα καταλήξετε στην κεντρική πλατεία, το «Λιβάδι». Καφενεία και ταβερνάκια κάτω από τη σκιά των ψηλών δέντρων σας καλούν να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας παραδοσιακές χιώτικες λιχουδιές με βάση τη μαστιχα ή μια «σουμάδα», ένα ποτό συνδεδεμένο με τις χαρές του γάμου
Μαστιχα Χιου
Tο διασημότερο προϊόν του νησιού είναι η γευστική μαστίχα! Με τη φήμη της να φτάνει στην άκρη του κόσμου, η μαστίχα ευδοκιμεί μόνο στη Χίο,όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού, ενώ αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης. Ακόμη και σήμερα, όλες οι εργασίες συγκομιδής της από τον κορμό του δέντρου, καθαρισμού και επεξεργασίας της γίνονται με το χέρι, ενώ πλέον χρησιμοποιείται στην ιατροφαρμακευτική, στη χειρουργική, στην οδοντιατρική αλλά και στην κοσμετολογία.
Αν αγαπάς την μουσική γίνε και εσύ μέλος της ομάδας μας και συνεισέφερε αφιλοκερδώς για την εκπλήρωση των στόχων της Μούσας Ελληνικής.